Overslaan naar content

Collega's aan het woord

Dominique en Femke

Dominique Heinst, Teammanager Letsel

“Ik ben in 2019, vlak na mijn afstuderen, begonnen als letselschadespecialist bij DAS. Ik had toen geen beeld van wat letsel precies inhield. Wel wist ik dat ik van betekenis wilde zijn en impact wilde maken bij mensen.”

“Ik kwam er onder andere achter dat ik graag collega’s onder mijn hoede nam en ben stagiaires gaan begeleiden totdat DAS in 2022 startte met het traineeship. Ik ben toen vier maanden vóór de start langzaam mijn dossiers gaan afbouwen, zodat ik mijn volledige focus zou hebben op de begeleiding.”

“Na de begeleiding van trainees kon ik vier maanden de functie van teammanager verkeer vervullen. Voor mij een testcase die erg goed beviel. Deze rol vervul ik inmiddels bij de letselschade-afdeling.”

“De rol van teammanager is bij DAS een managementfunctie. Ik heb geen eigen dossiers meer. Dat betekent dat ik mij volledig kan richten op de collega’s zelf. Gelukkig heb ik nog veel projecten waarbij ik puzzels mag oplossen, ik zou namelijk niet zonder kunnen.”

Femke de Wijs, Juridisch Specialist Letselschade

“Ik ben van huis uit strafrechtjurist en ben op een gegeven moment in het letselschadevak beland. Ik startte als young professional met mijn traineeship in Den Bosch en ben na een half jaar in mijn huidige team terechtgekomen in Amsterdam, mijn standplaats.”

“Inmiddels begeleid ik, samen met een andere collega, de nieuwe lichting trainees. Ik ben er nog niet over uit of mijn uiteindelijke ambitie ligt bij de begeleiding van collega’s, maar het is op dit moment onwijs leerzaam om te doen.”

Wat betekent ontwikkeling voor jou?

Dominique: “Ontwikkeling is een rode draad in zowel mijn privéleven als mijn carrière. Ik ben leergierig. Als ik ergens tegenaan loop, dan reflecteer ik en ga ik op zoek naar verbetering. Waarom ik dat doe? Het gaat me irriteren en ik wil me graag verbeteren. Tijdens de begeleiding van trainees liep ik tegen zóveel zaken aan die op dat moment nieuw voor mij waren. Ik werd wel goed begeleid in mijn ontwikkeling, en dat gaat ook over hoe je eventuele fouten kunt voorkomen of herstellen. Vanuit DAS word ik op allerlei manieren ondersteund. Ik moet zelf de regie pakken, maar de oplossing is altijd dichtbij. Zo heb ik op eigen initiatief veel trainingen bij de DAS Academy gevolgd. Je hoeft alleen maar te weten waar je tegenaan loopt. Het wiel is bijna altijd wel uitgevonden en zo niet, dan wordt er vaak iets nieuws opgetuigd.”

Femke: “Ik wil niet stilstaan. Ik ben gezegend met een goed stel hersenen en daar wil ik gebruik van maken. Ik ben het ook volledig eens met Dominique. Ik wil de irritatie voor zijn. Het is voor mij belangrijk om te weten waar ik het over heb. Het advies wat ik geef aan klanten heeft veel impact. Ik heb bijvoorbeeld onlangs een externe opleiding medische basisvakken gevolgd voor anatomie en pathologie. Met die kennis kan ik beter adviseren en slimmere keuzes maken.”

Mag je fouten maken bij DAS?

Femke: “Persoonlijk vind ik het lastig om fouten te maken. Ik wil het liever voorkomen, maar het is natuurlijk onvermijdelijk. Bij DAS heb ik altijd ervaren dat die ruimte er is. Je krijgt een groot speelveld en daarbinnen mag je fouten maken. Die zijn dusdanig ‘afgebakend’ dat ze niet desastreus zijn. Dat geeft ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Je hebt veel vrijheid en het loslaten gaat heel geleidelijk en natuurlijk. Daarnaast helpt het dat mijn teammanager achter mij staat. Daar begint voor mij de ontwikkeling.”

Hoe ontwikkel je jezelf bij DAS?

Dominique: “We hebben in 2022 voor het eerst een traineeship ontwikkeld voor young professionals. Het doel is om hen zo divers mogelijk op te leiden binnen letselschade. Je krijgt veel verschillende dossiers en je daagt jezelf onder de juiste begeleiding uit. We merkten, na de evaluatie van het eerste traineeship, dat een half jaar net iets te kort was om goed te kunnen landen. De overgang vanuit de ’veilige bubbel’ was iets te abrupt. We hebben het traineeship daarom uitgebreid naar één jaar zodat je een natuurlijke overgang krijgt naar het team waar je in terechtkomt.”

“Bij DAS blijven we ons ontwikkelen. De DAS Academy is daar een goed voorbeeld van. Hier vind je een totaalaanbod aan cursussen en opleidingen binnen DAS. We vinden het belangrijk om het niveau inhoudelijk op peil te houden en werken met opleidingspunten die je als medior of senior jaarlijks behaalt. Dat dient puur als duwtje in de rug om jezelf uit te dagen. Alles wordt letterlijk in je schoot geworpen aan opleidingen en cursussen, maar je pakt zelf de regie en met twee drukken op de knop plan je ze in. Hebben we een cursus niet in huis, dan kun je die aanvragen.”

Femke: “Ik ben het volledig met Dominique eens over het gemak waarmee je je hier kunt ontwikkelen. Wat ik nog extra wil benadrukken, is de senioriteit en verscheidenheid aan expertise binnen DAS. Er werken zoveel ervaren collega’s die je kunnen en willen helpen met vraagstukken. Sommige mensen vinden procederen heel interessant. We hebben intern advocaten in dienst die altijd bereid zijn om je daarbij te helpen. Dat hoor ik overigens ook vaak terug bij nieuwe trainees. Advocaat worden is voor een jurist geen doel op zich, maar de mogelijkheden binnen DAS zijn er wel. Voor jonge professionals is het fijn dat je aan het begin van je carrière uiteindelijk nog alle kanten op kunt.”